Lokale betrokkenheid

Ambitie

Seeing the world as our family. Vanuit die purpose brouwen en mouten we en laten we mensen overal ter wereld genieten van onze bieren. We zijn nauw verbonden met de wereld om ons heen en voelen ons betrokken bij de omgeving van onze brouwerijen en mouterijen, waar ook ter wereld. Die betrokkenheid geven we vorm op verschillende manieren; zo steunen we projecten, evenementen, organisaties en mensen in de directe omgeving van onze locaties en daarbuiten. Die mooie initiatieven, samenwerking en steun zien wij als voorwaarden voor verantwoord groeien.

Resultaten 2023

 • Steenhuffel

  Gravalhalla, de Great Breweries Marathon en Parkies

 • Brouwerij De Hoorn-Palm sponsort met veel plezier evenementen in de buurt. Zo reden in 2023 zo’n 500 deelnemers een stevige rit met de gravelbike tijdens de eerste editie van Gravalhalla. Onze brouwerij in Steenhuffel was de start- en finishplek. Op zondag 7 mei was Steenhuffel het toneel van de Great Breweries Marathon. Met 5.200 deelnemers was de belevingsmarathon en halve marathon voor lopers en wandelaars tussen 3 brouwerijen weer een groot succes. Voor de 31e keer vond dit jaar ‘het grootste kleinste festival van Vlaanderen’ plaats: Parkies. Bezoekers genoten in 19 Vlaamse gemeenten van zo’n 135 gratis concerten… en van Cornet.

 • Steenhuffel

  AEHT Cornet Trophy

 • Ook in 2023 ondersteunden brouwerijen de Hoorn-Palm en Rodenbach de AEHT Cornet Trophy. Een wedstrijd voor Belgische hotel- en toerismescholen en de preselectie voor de Europese AEHT-wedstrijd. De AEHT Cornet Trophy richt zich op 4 disciplines: Culinary Art, Restaurant Service, Pastry en Tourist Destination. De brouwerijen willen studenten met een horecaopleiding de kans bieden hun vaardigheden op het vlak van bier en gastronomie aan te scherpen, en hen kennis laten maken met de rijke Belgische Biercultuur.

 • Roeselare

  Over een wielerspektakel, carnaval, de Batjes
  en de zomerbar

 • Brouwerij Rodenbach sponsorde zoals elk jaar het wielerspektakel Na-Tourcriterium in Roeselare. Jasper Philipsen won deze 13e editie. Ook sponsorden we als vanouds het Rodenbach Carnaval. Daarnaast waren bierliefhebbers afgelopen zomer weer welkom bij de zomerbar op het binnenplein van de brouwerij in Roeselare. De zomerbar was elke dinsdagavond open en bezoekers genoten er van de Rodenbach-bieren en live muziek.

  Ook op de Grote Markt van Roeselare vloeide in juni het Rodenbach-bier rijkelijk uit ’t Vat van Rodenbach. Al voor de 35e keer werd het vat gevuld met 3.400 liter Rodenbach. Bierliefhebbers vierden hiermee traditie­getrouw de start van de Batjes: de zomer-sales van Roeselare.

 • Bodegraven

  Een samenwerking met kleur en smaak

 • De brouwers van brouwerij De Molen zijn ervan overtuigd dat onverwachte combinaties meer kleur en smaak geven aan het leven. Dat zie je terug in de verrassende ingrediënten­combinaties van de bieren van De Molen, maar ook in de al jarenlange samenwerking met stichting Philadelphia. Een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Philadelphia heeft een eigen werkplaats in de brouwerij, waar in totaal 25 deelnemers de brouwerij helpen met allerlei werkzaamheden.

  In 2023 bracht de samenwerking een heerlijk bier voort: Stoof & Peer. De smaak is bedacht door de deelnemers van Philadelphia. ‘Lekker? Superlekker!’, aldus deelnemer Wim.

 • Berkel-Enschot

  Donaties aan goede doelen

 • Bierbrouwerij De Koningshoeven draagt via donaties graag bij aan vele goede doelen en organisaties. Zo doneerden we in 2023 aan de Voedselbank en aan Made Blue, voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Ook leverden we een bijdrage aan BuyWorld door de opbrengst van La Trappe Puur. BuyWorld koopt grond op zodat de natuur en de biodiversiteit in dat gebied kunnen herstellen. Daarnaast schonken we een deel van de opbrengsten van Isid’or in de Nederlandse horeca aan de bouw van een bamboefabriek en school in Oeganda. Dit project richt zich op de bevordering van de werkgelegenheid en zelfredzaamheid in de regio.

 • Berkel-Enschot

  Quiet Tilburg

 • Om voedselverspilling tegen te gaan, biedt het Proeflokaal sinds dit jaar ‘left over meals’ aan voor collega’s op De Koningshoeven. Met het geld dat we hiermee ophalen, ondersteunen we Quiet Tilburg; een stichting gericht op armoedebestrijding in de regio Tilburg. Door de left over meals aan te bieden, zorgen we tegelijkertijd voor bewustzijn rond de algemene voedselverspilling van het Proeflokaal. Ook doneerden we van iedere verkochte proefplank € 1 aan Serve the City, een stichting die zich onder andere inzet tegen eenzaamheid onder ouderen.

 • Berkel-Enschot

  Stichting de Noordzee

 • Dit jaar hielpen ruim 30 collega’s en hun partners met het schoonmaken van het strand van Noordwijk. In aanvulling daarop hebben we een donatie gedaan aan Stichting de Noordzee. Stichting de Noordzee is dé organisatie als het gaat om de bescherming en het duurzaam gebruik van de Noordzee.

 • Berkel-Enschot

  Het Kleiklooster en Caritas

 • Met donaties aan het Kleiklooster en Caritas België droegen we een steentje bij aan het mooie werk dat zij doen. De opbrengst van het limited edition bier La Trappe Traditionair ging naar de opvang in het Kleiklooster. Vrouwen en hun kinderen kunnen daar tijdelijk verblijven en op adem komen.

  De Belgische equivalent van Cordaid, Caritas, zet zich in voor armoedebestrijding, slachtoffers van klimaat­rampen en de ondersteuning van vluchtelingen. Ook zij ontvingen een donatie.

 • Lieshout

  Zwaluwwand voor biodiversiteit

 • In Lieshout werken we al jaren samen met IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid). De medewerkers volgen de natuurontwikkeling op ons terrein en onderhouden de zwaluwwand die daar te vinden is. Aan het begin van het jaar zorgt IVN voor vers zand in de zwaluwwand. Elk jaar zien we meer van deze mooie vogels gebruikmaken van de wand en hun nest bouwen in het verse zand.

 • Lieshout

  Een goed doel in plaats van een kerstpakket

 • December 2022 hebben we onze medewerkers de mogelijkheid geboden om in plaats van een kerstpakket te ontvangen, geld te doneren aan een goed doel. Hierdoor konden we in 2023 een mooi bedrag doneren aan een wees- en verzorgingstehuis in de buurt van onze brouwerij in Ethiopië. Beide huizen hadden grote behoefte aan voedsel en andere materialen zoals bedden, wiegjes, rolstoelen en rollators. Door de donaties van onze collega’s hebben we die wensen in vervulling kunnen laten gaan.

 • Debre Birhan

  Een brandweerkorps van betekenis

 • Onze brouwerij Habesha in Ethiopië heeft een eigen brandweerkorps. De brandweermannen bewaken de veiligheid van onze mensen, de brouwerij én de omgeving. Gemiddeld helpt het korps bij zo’n 4 branden per jaar in de stad Debre Birhan. Ook in 2023 was het korps van betekenis voor de stad en haar inwoners.

 • Debre Birhan

  Steun aan unions

 • In de buurt van brouwerij Habesha steunt Royal Swinkels Family Brewers 8 unions: boerengemeenschappen van een aantal aangesloten boeren. We verdelen onze bierbostel over de unions. Zij gebruiken het product voor het voeren van hun vee en voor de handel. Zo genereert de union ook inkomsten. Naast de bierbostel leverden we in 2023 schoon drinkwater, gezuiverd afvalwater voor irrigatie en gratis elektriciteit voor de gemeenschap. Ook kregen jongeren uit de union reflecterende vesten voor hun werk in de parkeerservice, legden we 2 drinkplaatsen aan voor vee en droegen we bij aan de renovatie van de huizen van 6 personen in nood.

 • Haarlem

  Movember Hug a bro

 • Bij Uiltje Brewing Company is in November 2023 aandacht besteed aan Movember met het bier ‘Hug a bro’. Movember wil het verschil maken op het gebied van mentale gezondheid, zelfmoordpreventie en prostaat- en teelbalkanker bij mannen. Door middel van het ‘Hug a bro’ bier stimuleert Uiltje Brewing Company bierliefhebbers om aan hun ‘bro’ te vragen hoe het écht met hen gaat en de armen om elkaar heen te slaan. Door middel van een social campagne heeft Uiltje hier aandacht voor gevraagd.

Het verslag van
onze RvC lezen?

Lokale
betrokkenheid