Verantwoord alcoholgebruik

Ambitie

Als familiebedrijf voelen we ons verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. Verantwoord omgaan met alcohol is daar onlosmakelijk mee verbonden. Het belang van verantwoord alcoholgebruik dragen we daarom actief uit naar al onze medewerkers, relaties en klanten. Hierin werken we nauw samen met andere partijen en brancheorganisaties zoals STIVA. Als ondernemende brouwer innoveren we op het gebied van alcoholvrije en alcoholarme bieren en bieden we een ruim assortiment.

Resultaten 2023

Lees hieronder meer over onze resultaten op het gebied van verantwoord alcoholgebruik in 2023.

 • Verantwoorde marketing- en communicatiecode
  Verantwoorde marketing- en communicatiecode
 • We vinden het vanzelfsprekend om te werken volgens onze internationaal geldende verantwoorde marketing- en communicatiecode die we in 2019 introduceerden. Deze code vormde ook in 2023 de basis van al onze uitingen waar ook ter wereld.

  In de verantwoorde marketing- en communicatiecode staat onder meer dat we al onze verpakkingen voorzien van duidelijke pictogrammen die waarschuwen voor de gevaren van alcoholgebruik. Daarnaast richten we onze campagnes alleen op personen die de wettelijke leeftijd hebben om alcohol te mogen nuttigen (minimaal 18 jaar). Ook in landen waar geen minimum is vastgesteld. We vinden het belangrijk om ons naast aan lokale wet- en regelgeving ook aan onze eigen, soms strengere, principes te houden.

 • Innovaties en investeringen in ons alcoholvrij en alcoholarm portfolio
  Innovaties en investeringen in ons alcoholvrij en alcoholarm portfolio
 • We investeerden in 2020 in een brouwinstallatie waarmee we een brede range aan alcoholvrije en alcoholarme (speciaal)bieren kunnen brouwen. Zonder concessies te doen aan smaak, geur of de kwaliteit van de schuimkraag.

  Ook in 2023 mogen de resultaten er weer zijn: we introduceerden Rodenbach Fruitage 0.0% in Nederland en voerden de succesvolle Bavaria Fruity Rosé zomercampagne. Uiltje Superb-Owl (0.2%) viel drie keer in de prijzen bij toonaangevende bierwedstrijden.

  Inmiddels kent ons portfolio een brede range alcoholvrije en alcoholarme bieren: van 0.0% wit tot IPA, van trappistenbier tot Radler, en van laag-alcoholisch blond tot amber. Zo bieden we de bierliefhebber een volwaardig alternatief in het alcoholvrije en alcoholarme segment, ook als het gaat om speciaalbier.

  Tabel: Percentage alcoholvrije of laagalcoholische bieren

Internationaal verantwoord alcoholgebruik

In alle landen waar we actief zijn, stimuleren we en werken we aan verantwoord alcoholgebruik. Dat doen we zowel zelfstandig als samen met andere brouwers. We zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om consumenten te laten ervaren dat er goede alternatieven zijn voor alcoholhoudende bieren. Mensen moeten voorzien worden van de juiste informatie zodat zij zelf een verantwoorde keuze kunnen maken. Door dit als sector gezamenlijk te doen, is onze impact groter.

Elke markt waarin we actief zijn, is anders. Daarom is ook onze aanpak op het gebied van verantwoord alcoholgebruik per land anders. We blijven innoveren: op basis van de behoefte spelen we met alcoholvrije en alcoholarme innovaties in op de markt.

 • België

 • Al in 1990 lanceerde brouwerij Palm als eerste het alcoholvrij speciaalbier Palm Green, later Palm 0.0. Vanuit deze expertise volgde de lancering van Estaminet 0.0 en Cornet Alcoholfree. In het voorjaar van 2024 zal ook Fruitage by Rodenbach 0.0% haar intrede doen in België.

  Vanuit ons geloof dat alcoholvrije bieren passen bij een gezonde levensstijl, zetten we verder in op de promotie ervan. We zijn onderdeel van de Nederlands Brouwers van waaruit de ‘BOB’-campagnes worden ondersteund. Ook zetten we ons alcoholvrij bierassortiment prominent in op onder andere de Great Breweries Marathon, het gravelevent Gravalhalla en Horeca Expo, de professionele beurs voor horecaondernemers.

 • Frankrijk

 • In Frankrijk zijn we met onze bieren aanwezig op festivals en evenementen. Onze alcoholvrij-bieren zijn daar altijd onderdeel van ons assortiment.

 • Ethiopië

 • In Ethiopië hebben we nog een lange weg te gaan als het gaat om verantwoord alcoholgebruik. We werken hard aan het creëren van bewustzijn rond alcoholgebruik en de gevolgen daarvan. Vooral rijden, of naar het werk komen, na het drinken van alcohol is iets wat nog veel voorkomt in Ethiopië. Via social media, e-mails en informatieborden informeren we onze medewerkers over dit onderwerp.

  Ook gaven we in 2023 trainingen over rijden en werken onder invloed aan chauffeurs en andere medewerkers. Daarnaast houden we alcoholtests onder chauffeurs, heftruckbestuurders en brouwerijmedewerkers. Als de test positief is, mogen de medewerkers niet achter het stuur of het terrein op om te werken. De verpakkingen van al onze producten voorzien we van duidelijke pictogrammen die waarschuwen voor de gevaren van rijden onder invloed, drinken tijdens de zwangerschap of drinken onder de 21 jaar.

 • Export van onze bieren

  • In maart 2023 traden we met Bavaria 0.0% toe tot het non-alcoholische biersegment van de Japanse markt. Met dit bier sluiten we aan op de behoefte van de steeds gezondheid­bewustere Japanse consument.
  • We troffen voorbereidingen om in het Verenigd Koninkrijk onze positie met Bavaria 0.0 beer verder te laten groeien.
  • Op verschillende exportmarkten hebben we in 2023 ons Bavaria 0.0%-portfolio uitgebreid met de varianten Ginger Lime en Fruity Rosé.
  • Als onderdeel van ons partnerschap met Comrades Ultramarathon, het grootste sportevenement van Zuid-Afrika, waren we ook in 2023 met Bavaria Malt aanwezig tijdens de marathon.
  • Tot slot zetten we ons in China in tegen overmatig alcoholgebruik. De alcoholvrij-categorie bestaat er eigenlijk nog niet. We proberen, door middel van schappromoties bij de retailer, de Chinese consument kennis te laten maken met alcoholvrij bier.

Verder lezen over
lokale betrokkenheid?

Verantwoord
alcoholgebruik