ambitie

Als familiebedrijf voelen we ons verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. Verantwoord omgaan met alcohol is daar onlosmakelijk mee verbonden. Het belang van verantwoord alcoholgebruik dragen we daarom actief uit naar al onze medewerkers, relaties en klanten. Hierin werken we nauw samen met andere partijen en branche­organisaties. Als ondernemende brouwer innoveren we ook op het gebied van alcohol­vrije en alcoholarme bieren.

Resultaten 2022

Het percentage alcoholvrije en -arme bieren in ons portfolio is iets afgenomen ten opzichte van 2021, door een groei van ons totaal verkochte biervolume en een daling in de categorie alcoholvrij/alcoholarm.

 • Verantwoorde marketing en communicatie
  Verantwoorde marketing en communicatie
 • Verantwoorde marketing en communicatie

  We vinden het vanzelfsprekend om te werken volgens onze internationaal geldende verantwoorde marketing- en communicatiecode, die we in 2019 introduceerden. Hierin staat onder andere dat we al onze verpakkingen voorzien van duidelijke pictogrammen die waarschuwen voor de gevaren van alcoholgebruik. Daarnaast richten we onze campagnes alleen op personen die de wettelijke leeftijd hebben om alcohol te mogen nuttigen (minimaal 18 jaar), ook in landen waar geen minimum is vastgelegd. We vinden het belangrijk om ons naast lokale wet- en regelgeving ook aan onze eigen principes te houden. Dit is ons in het afgelopen jaar gelukt, zowel op gebied van informatieverstrekking als marketing en communicatie. 

  Het landschap rondom alcoholvrij, alcoholarm en alcohol­houdend bier ontwikkelt zich de laatste jaren sterk, net als het (online) medialandschap waarin we ons als brouwer bewegen. Om aan te blijven sluiten bij deze ontwikkelingen, hebben we onze verantwoorde marketing- en communicatiecode in 2022 onder de loep genomen en aangescherpt. De aangescherpte marketingcode is bekend bij alle collega’s in marketing en sales en de bureaus waarmee zij samenwerken.

 • Verantwoorde reclamecode alcoholische dranken
  Verantwoorde reclamecode alcoholische dranken
 • Verantwoorde reclamecode alcoholische dranken

  Als lid van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers zijn we medeverantwoordelijk voor een verantwoorde reclamecode alcoholische dranken. Om te zorgen dat alle nieuwe én bestaande collega’s op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de verantwoorde reclamecode, organiseren we om het jaar een Stiva-training. Een groot deel van de marketeers van Swinkels Family Brewers kwam in juli 2022 samen. Zij bespraken onder leiding van Peter de Wolf, directeur van Stiva, de verantwoorde reclamecode alcoholische dranken en de ontwikkelingen in de markt.

 • Als familiebedrijf voelen we ons verantwoordelijk voor de wereld om ons heen.

 • Samen voor verantwoord
 • Samen voor verantwoord

  Video: Training verantwoord alcoholgebruik

  In de verschillende landen waar we actief zijn, werken we aan verantwoord alcoholgebruik. Zowel zelfstandig, als samen met andere brouwers. Het voelt als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om consumenten te laten zien dat er goede alternatieven zijn voor alcoholhoudende bieren. Het is belangrijk om mensen te voorzien van de juiste informatie, zodat zij zelf een verantwoorde keuze kunnen maken. Door dit als sector gezamenlijk te doen, is onze impact groter.

  Elke markt waarin we actief zijn, is anders. Daarom is ook onze aanpak op het gebied van verantwoord alcoholgebruik per land anders. We zorgen dat we blijven innoveren, naargelang de behoefte spelen we met alcoholvrije en -arme innovaties in op de markt.

  In Italië besteedden we een deel van ons marketing­budget aan 0.0%-bier. Zo sponsorde Bavaria 0.0% meerdere sportevenementen, rolden we een 0.0%-campagne uit die was gericht op fitness en welzijn en vergrootten we de zichtbaarheid van Bavaria 0.0% door de inzet van POS-materiaal. In Engeland zetten we het bestaande sponsorcontract van voetbalclub Derby County voort, waardoor de zichtbaarheid van Bavaria 0.0% in en rond stadions groter werd.

  In België maken we onderdeel uit van de branche­organisatie Belgische Brouwers. Deze organisatie lanceerde in 2022 de BOB-zomercampagne. Het Belgische Palm 0.0, Estaminet 0.0 en Cornet Alcohol-free stonden in deze campagne in de schijnwerpers. Daarnaast werd in samenwerking met Toerisme Vlaams-Brabant een Cornet Gravelroute in het leven geroepen. Dit is een gravelfietsroute waarbij deelnemers in Steenhuffel een Cornet Alcohol-free kunnen drinken.

  In Nederland nemen we deel aan de BOB-campagne om rijden onder invloed te voorkomen. Daarnaast werken we aan de opvolging van de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Zo hebben we, overal waar dit nog niet gebeurd was, de bebording bij amateursportclubs aangepast van pils naar 0.0%. We promoten daarnaast actief alcoholvrij bier bij grote sportclubs en studenten­verenigingen. In onze horecatrainingen starten we altijd met informatie over verantwoord alcoholgebruik. Ongeveer een derde van ons marketingbudget ging in 2022 naar de promotie van 0.0%-gerelateerde campagnes.

  In Ethiopië hebben we nog een lange weg te gaan op het gebied van verantwoord alcoholgebruik. We tekenden in 2021 de implementatierichtlijn van het verantwoord alcoholbeleid onder medewerkers. We hebben dit beleid in 2022 verder ondersteund en begeleid, onder andere door bewustwording te creëren via verschillende platforms. Ook hebben we de alcohol­tests voor chauffeurs, heftruck­bestuurders en brouwerij­medewerkers aangescherpt, om alcohol­gebruik in het verkeer tegen te gaan. We zien dat in Ethiopië de wet- en regelgeving rondom alcoholmarketing strenger is dan in sommige andere landen waar we actief zijn. Zo mogen we bijvoorbeeld niet adverteren met alcohol op televisie. Vanzelfsprekend houden we ons aan deze regelgeving.

 • Portfolio alcoholvrij en alcoholarm
 • Portfolio alcoholvrij en alcoholarm

  We investeerden in 2020 in een brouwinstallatie die ons in staat stelt een brede range aan alcoholvrije en alcoholarme bieren te brouwen, zonder concessies te doen aan smaak, geur of de kwaliteit van de schuim­kraag. Ook in 2022 hebben we volop geëxperimenteerd met nieuwe alcoholvrije en -arme (speciaal)bieren. 

  Met resultaat: in 2022 voegden we Bavaria 0.0% Ginger Lime toe aan ons portfolio en begin 2023 komt hier een alcoholvrij speciaalbier bij. Inmiddels kent ons portfolio een brede range alcoholvrije en alcohol­arme bieren: van 0.0% wit tot IPA, van trappistenbier tot radler en van laagalcoholisch blond tot amber. Zo bieden we de bierliefhebber een volwaardig alternatief in het alcoholvrije en -arme segment, ook als het gaat om speciaalbier.

  Tabel: Percentage alcoholvrije of laagalcoholische bieren

Projectverhaal

Bavaria Malt helpt je ‘de extra mijl’ te gaan tijdens Comrades Ultramarathon

We profileren ons als een dorstlesser die je helpt ‘de extra mijl’ te gaan.

Oliver Wills,
Marketing Lead MEA

Comrades Ultramarathon is een fenomeen in de wereld van de lange afstandslopers en het grootste sport­evenement van Zuid-Afrika. Bavaria Malt ging vanaf 2019 een partnership aan met geweldige resultaten, vertellen Delaine Cools, marketing & communications manager bij Comrades en onze marketing lead MEA Oliver Wills.

Delaine: “Comrades wordt al sinds 1921 georganiseerd als eerbetoon aan de gevallen soldaten van de Grote Oorlog. De race heeft jaarlijks een nieuw parcours in de provincie KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika, van rond de 90 kilometer. Een enorme uitdaging dus voor de deelnemers. Voorafgaand, tijdens en na de race zijn er tal van neven-evenementen, feesten en activiteiten. De race is op bijna iedere televisie in het land te zien en zo’n 600.000 mensen bezoeken een evenement.”

Geweldig platform
Oliver: “Deze race is niet alleen gekend en geliefd bij de atleten, maar ook cultureel erfgoed. Iedereen kent, kijkt en support het. Een geweldig platform natuurlijk om ons merk Bavaria Malt te promoten. Onze samenwerking startte voor corona uitbrak. Al na één race moesten we twee keer uitwijken naar een virtuele race. We zijn heel blij dat de race in 2022 door kon gaan.”

‘De extra mijl’
Speciaal voor Comrades ontwikkelde Bavaria Malt een promotieverpakking. Op de blikken en flessen staan afbeeldingen van eerdere winnaars van de Ultra­marathon. Oliver: “Het is de eerste keer dat Swinkels Family Brewers zo’n internationale on-pack-promotie deed. Deze is uitgezet in acht landen in zuidelijk Afrika en was een enorm succes.” Delaine vult aan: “Afgelopen jaar was het voor het eerst ooit dat een sponsor onze atleten een biertje aanbood tijdens de race. Met dit product kan dat. In veel van onze 43 verzorgingsstations konden atleten een Bavaria Malt krijgen.” Oliver: “We profileren Bavaria Malt als een dorstlesser die je helpt ‘de extra mijl’ te gaan.”

Langdurig partnerschap
En de samenwerking? Oliver: “Wij zijn een familiebedrijf en het team bij Comrades voelt ook als familie. We hebben dezelfde drive en ambitie. Wij willen laten zien dat we kunnen helpen de race groter en invloedrijker te maken, daarom werken we ook langere tijd samen.” Delaine: “We zien onze samenwerking eigenlijk niet zozeer als een sponsoring, maar als een partnerschap.”

UITDAGING

Verbruiksbelasting op 0.0% bier en het Nationaal Preventieakkoord

Swinkels Family Brewers heeft in 2018, samen met andere brouwers, het kabinet en maatschappelijke organisaties, een handtekening gezet onder het Nationaal Preventieakkoord. Hiermee hebben we ons gecommitteerd aan het tegengaan van problematisch alcoholgebruik. Sinds 1978 zet Swinkels Family Brewers zich als pionier in op de ontwikkeling van alcoholvrij bier. De verhoging van de verbruiksbelasting op suikerhoudende dranken maakt alcoholvrij bier duurder en minder interessant voor de consument. Daarmee druist het in tegen de doelen van het Nationaal Preventieakkoord.

“Met het ondertekenen van het Nationaal Preventie­akkoord benadrukken we dat we ons willen inzetten tegen problematisch alcoholgebruik”, legt Romke Swinkels, directeur Swinkels Family Brewers Nederland, uit. “Zo adverteren we rond sportvelden enkel nog met 0.0%-bier. Daarnaast zetten we al jarenlang in op de ontwikkeling van nieuwe alcoholvrije en laagalcoholische dranken, om een lekker alternatief te bieden voor alcoholhoudend bier. Ons portfolio kent inmiddels een brede range aan alcoholvrije (speciaal)bieren. De aankomende suikertaks zorgt ervoor dat de prijs van alcoholvrij bier hoger wordt, waardoor 0.0%-bieren door de overheid onaantrekkelijker worden gemaakt.”

Vanaf 1 januari 2024 wordt de suikertaks ingevoerd via een verhoging van de verbruiksbelasting op suikerhoudende dranken. De overheid verwacht dat invoering van deze taks consumenten zal bewegen eerder te kiezen voor dranken zonder suiker, omdat deze goedkoper zijn. Romke: “Aan de ene kant willen we als maatschappij problematisch alcoholgebruik terugdringen. Aan de andere kant gaat de prijs van alcoholvrij bier door de voorgestelde suikertaks flink omhoog, omdat alcoholvrij bier restsuiker bevat. Suikerhoudende dranken worden allemaal even zwaar belast, ongeacht de hoeveelheid suiker. En dat terwijl er in alcoholvrij bier maar een kleine hoeveelheid suiker zit, vergeleken met dranken als cola”. Onterecht, vindt Romke: “Doordat de overheid niet differentieert binnen het systeem dat zij heeft om verbruiksbelasting op suikerhoudende dranken te heffen, gaat de verbruiks­belasting van alcoholvrij bier van € 8,83 naar € 26,13 per hectoliter. Als deze suikertaks gestaffeld zou worden, zou dat bij alcoholvrij bier een veel eerlijker beeld opleveren. De suikertaks beïnvloedt het verschil tussen alcoholvrij en alcoholhoudend bier op een negatieve manier. Kijkend naar het Nationaal Preventieakkoord, zou de invoering van suikertaks op deze manier niet moeten kunnen.”

Swinkels Family Brewers, Nederlandse Brouwers en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) trekken al sinds 2022 samen op om bij de overheid te lobbyen voor maatregelen die de gevolgen van deze taks kunnen verzachten. Romke: “Zo lang de wet nog niet in werking is getreden, zijn daar nog kansen voor.”